Cutremurele....un subiect tabu
29.10.2013 22:12
· Cutremur sau seism sunt termenii folosiți pentru mișcările pământului, ce constau în vibrații originate în zonele interne ale Terrei, propagate în formă de unde prin roci. Aceste vibrații rezultă din mișcările plăcilor tectonice, fiind des cauzate de o activitate vulcanică.
· În unele țări, cuvântul cutremur este folosit doar pentru acele mișcări ale plăcilor tectonice care provoacă daune majore și seism sau mișcări seismice pentru cele care trec neobservate.
· Scara seismologică a lui Richter este o scală logaritmică, care este folosită pentru a evalua intensitatea cutremurelor.
· Cutremure puternice ce devin catastrofe naturale, pot distruge construcții, clădiri, chiar localități întregi, provoacă alunecări de teren, chiar catastrofe naturale. Cutremurele submarine pot declanșa formarea de valuri uriașe până la 30 de m înățime atingând viteze neașteptate (800 km/h), astfel în Oceanul Pacific (Tsunami) a produs pagube foarte mari materiale, cu pierderi de vieți omenești. Știința care se ocupă cu studiul cutremurului (mișcărilor seismice) se numește seismologie.
· Între secolul al V-lea î.Chr. și secolul al XIV-lea d.Chr, oamenii considerau că seismele sunt provocate, de regulă, de curenți de aer aflați în interiorul cavităților Pământului. Exista însă și ideea conform căreia cutremurele apăreau ca urmare a tensiunilor existente în scoarță între apă și pământ, idee avansată de filosoful grec Thales din Milet, în secolul al VI-lea î.Chr. Mai târziu, în prima sută de ani a erei noastre, Plinius cel Bătrân vorbea despre seisme ca fiind "furtuni subpământene".
· Cauzele producerii cutremurelor pot fi de două feluri:
1. Naturale:
- deplasarea plăcilor tectonice
- erupții vulcanice
- impactul cu meteoriți
2. Antropice
- mijloacele de transport (produc minicutremure)
- explozii subterane antropice (de exemplu un test nuclear subteran)
- edificii care se surpă (mine abandonate de exemplu)
Anual se înregistrază circa 500.000 de mișcări seismice, însă doar 0,2% din ele pot provoca pagube.
Urmări ale mișcărilor seismice: energia eliberată declanșază avalanșe și valuri seismice, produce modificări ale mediului natural și antropic în funcție de intensitatea și de modul de propagare a undelor, cu pierderi umane și economice.
Harta seismicității evidențiază teritoriile în care seismele se manifestă puternic și frecvent:
- centura de foc a Pacificului, căreia îi revin circa 80% din cutremurele puternice globale și 90% din toată energia seismică anuală
- brâul Mediteranean-Himalaian, care cuprinde și munții Carpați cu zona seismogenă Vrancea
Celelalte zone seismice, Oceanul Atlantic, partea interioară a Oceanului Pacific, Riftul Est-African ș.a. au o activitate seismică mai redusă.
Țara cu cele mai frecvente cutremure este Japonia. Cele mai puternice cutremure din România își au focarul în munții Vrancei, fiind produse de mișcări ale scoarței terestre.
· Stiati că...
- cel mai mare cutremur din Romania, care a putut fi inregistrat, a avut loc in 1940, pe 10 noiembrie? Magnitudinea acestuia a fost de 7.3 grade, cu 0.1 grade mai mult decat mai cunoscutul seism din 4 martie 1977 .
- cel mai mare cutremur, ca magnitudine, inregistrat vreodata a avut loc in 1960 in Chile? Cutremurul a avut magnitudinea de 9.5 grade si este urmat in acest top de catre cutremurul care a avut loc in 2004, in vestul coastei de nord a Sumatrei, cu 9.3 grade magnitudine. Ambele cutremure au fost urmate de cate un tsunami devastator.
- cutremure exista nu doar pe Pamant ci se pe Luna, Soare, alte planete si chiar stele? Se presupune de catre specialisti ca activitata seisimica pe planeta Marte a fost foarte intensa de-a lungul istoriei sale insa in prezent cutremurele inregistrate aici sunt de mica magnitudine
- cel mai catastrofal cutremur, ca numar de victime, a avut loc pe 23 ianuarie 1556 in Shaanxi, China? Victimele estimate ale acestui cutremur sunt in numar de 830.000. Mai recent, pe 28 iulie1976, cutremurul al doilea cel mai catastrofal care a avut loc tot in China, insa de data aceasta in Tangshan, are un numar estimat de 655.000 de victime.
Gogotă Kathrin Raluca
clasa a VII-a B