Deşertul Gobi...

09.11.2013 13:41
DESERTUL GOBI
 
        Desertul Gobi mai demult denumit si Samo este un desert în Asia centrală fiind ca mărime al doilea din lume după desertul Sahara; se deosebește de acesta prin absenta aproape completă a dunelor de nisip (3%). Din această cauză Desertul Gobi situat în Asia centrală este continuarea desertului din Pamir întinzându-se până la muntii Hinggan la granita cu Manciuria, în nord mărginit de muntii Altai, muntii Saian , Iablonoi, Platoul Mongol si stepa mongolă, în sud de tantul  muntos Nansan si Kunlun San cu muntii Prsevalski si muntii Marco Polo, regiune care în nord, este arid, asemănător Platoului Tibetan. Arid este si Platoul Ordos si Dsungar.
        Întiderea desertului depăseste 2000 km lungime, lătimea pe directia nord-sud atinge 800 km , iar altitudinea medie este în jur de 1000 m.desertul Gobi este considerat de către unii geografi ca semidesert.
 Desertul este subîmpărtit în:
• desertul Beishan limitat în sud de muntii Nansan, în de nord granita mongolă, iar in est de râul Edsin Gol si desertul Alashan, desertul este traversat de o sosea principală ce leagă Xiniang cu estul Chinei.
• desertul Alashan este un desert de nisip în sud vestul desertului Gobi.Limitat in sud de muntii Nanshan, în nord de granita mongolă, în vest de desertul         Beishan iar în partea de est de Fluviul Galben. Altitudinea medie 1000 - 1500m.
        În regiunea de vest a desertului se întîlnesc dune de nisip ce ating o înăltime de 400 m (cele mai înalte dune de nisip din lume). Printre dunele de nisip se găsesc circa 100 de lacuri sărate considerate lacuri sfinte de populatia locală, mongolii Torgod. Clima:Clima este temperat continentală tipică, cu temperaturi extrem de scăzute iarna (sub - 40 °C), si cu veri foarte fierbinti. Această diferentă extrem de mare de temperatură între iarnă si vară si respectiv între zi si noapte se explică prin lipsa apei. Monzumul bate în partea sud estică a stepei precipitatiile fiind între 30 - 200 mm pe an. În primăvară si vara timpuriu sunt furtuni de zăpadă sau de nisip. În Taklamakan este clima si mai aridă.
balanandrada12052000: Desertul GOBI vazut din satelit:
                                                                                                               Balan Andrada,clasa a VII-a C
 
 
Sursa foto: https://turism.bzi.ro/cel-mai-mare-desert-din-asia-desertul-gobi-4286