Munţii Himalaya

09.11.2013 13:39
 
            Himalaya, cel mai inalt sistem muntos de pe Pamant, situat in Asia Centrala.Sunt munti tineri, formati din orogeneza alpina.Aici se întâlnesc munti de peste 8000 m înăltime ca Everest(8.849 m), K2 (8.611 m), Kangchenjunga (8.586 m), Makalu (8.462 m), Lhotse (8.516 m), Cho Oyu (8.201 m), Manaslu (8.156 m), Dhaulagiri (8.167 m), Nanga Parbat (8.125 m), Annapurna (8.091 m) sau Makalu. Himalaya cuprinde trei trepte: în sud Muntii Sivalik (900 - 1200 m),în partea centrală, Himalaya Joasă (3.500 - 4.500 m), iar în Nord , lantul principal Himalaya Înaltă, cu piscuri ce depăsesc 8.000 m. În nord sunt văi largi a râului Tsangpo, mai aval în sud denumit Brahmaputra cu afluenții situati în Transhimalaya.
Himalaya partea muntoasă si de podis este regiunea de unde izvorăsc fluviile cele mai mari din sudul Asiei ca: Fluviul galben,Jangtse si Mekong.Statele pe teritoriul cărora se află masivul sunt: Nepal si Bhutan, care cuprind versantii de sud, apoi, la nordul lor, podisul Tibet din provincia chineză cu acelasi nume, în fine India si Pakistan, care cuprind porțiuni din partea sudică, respectiv sud-vestică.
        Sistemul muntos Himalayan a aparut intr-o serie de etape acum 30-50 milioane de ani, fiind format prin miscari puternice ale pamantului, atunci cand placa Indiana s-a ciocnit de placa Euro-Asiatica. Chiar si astazi, muntii continua sa se dezvolte si sa se schimbe, iar cutremurele sunt frecvente in aceasta zona.Vegetatia este influentata de clima si altitudine. In trecut, aproape toata zona sub-Himalayana era acoperita de paduri tropicale.În sud, ea este subtropicalã, cu temperaturi medii de 30° C în timpul verii si de 18° C în timpul iernii, în vãile din centru ea este temperat-continentalã, cu temperaturi medii în timpul verii de 25° C si ierni mai reci, iar în zonele mai înalte din Himalaya temperatura medie este de 18° C, iar iernile au temperaturi sub punctul de înghet.In zona centrala a Muntilor Himalaya, la inaltimi cuprinse intre 1520 m si 3660 m, vegetatia naturala consta din multe specii de pin, stejar, plop si nuc.Vegetatia alpina ocupa zone mai inalte ale muntilor chiar sub zona zapezilor vesnice si include arbusti, muschi, licheni, si flori salbatice.In zonele mai inalte ale muntilor se intalnesc cerbi, capre salbatice, lupi, si leoparzi de zapada.Pe versantul sudic vegetatia urca pana la 4000 m, iar limita zapezilor persistente coboara la 4500 m..Populatia si asezarile din muntii Himalaya au fost influentate de variatiile topografice si de clima.Odinioara muntii erau considerati tinuturi misterioase si periculoase. Teoria revolutionara a placilor tectonica, elaborata in ultimii douazeci de ani, a dezlegat majoritaea misterelor formarii muntilor.
        Himalaya este cel mai inalt lant muntos din lume.Desele cutremure din zona certifica faptul ca muntii se ridica si in prezent.
Muntii Himalaya sunt munti formati prin incretire.Odinioara muntii erau considerati tinuturi misterioase si periculoase. Teoria revolutionara a placilor tectonica, elaborata in ultimii douazeci de ani, a dezlegat majoritaea misterelor formarii muntilor.                                                                                                                                                Apostu Madalina Elena.Clasa aVII-a C